Незаконен товар от 815 тона боклуци за България спряха карабинерите в Италия. Открити са 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона. Търговската им стойност на пазара била 130 000 евро. Влаковият конвой бил засечен на гарата на Леко, до Милано, където потеглял за България.

Във вагоните били натъпкани преди всичко отпадъци от вече третирани пластмасови изделия, съобщава в. "Кориере дела сера".

Отпадъците трябвало да стигнат до България през Словения и Хърватия с уговорката че са материали, които трябва да бъдат подложени на третиране. Според карабинерите от екологичното звено всичко е било с цел да се заобиколят нормите и да се претопят нелегално отпадъци в България, защото сред балите реално не е имало нищо за третиране.

Според следователите става въпрос най-вероятно за изпращане в чужбина от страна на нелегални организации на пратки за незаконно третиране. Подозренията са, че веднъж, щом пристигнат в България, отпадъците по всяка вероятност е трябвало да бъдат изоставени или погребани в депа, без да се спазват екологичните норми.