В преговорите за привличането на "Volkswagen" в България направихме всичко, което можем, и дори повече. Това заяви в Пловдив финансовия министър Владислав Горанов по повод решението на компанията да инвестира в Турция

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че в тези преговори България е натрупала огромен опит. Той очаква много скоро у нас да се появи нов инвеститор от този мащаб, защото предпоставките са налице. Темата беше коментирана в рамките на конференцията "Индустрия 4.0". В нея се включи и бившият президент Росен Плевнелиев, който е почетен председател на "Автомобилен клъстер България". "Дадохме на "Volkswagen" всичко, което могат да получат по правилата на ЕС'", каза Росен Плевнелиев. "Това беше една изключително неравна битка с Турция, защото се оказа, че всъщност Турция не се придържа по никакъв начин и не им пука и не ги интересуват правилата на общия пазар.

Открихме огромна бомба, дупка, проблем - грандиозен, заложен в своето сформиране на общия пазар, в договорът - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция. Турция е член на Митническия съюз с всички права, но никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти", допълни още предишният държавен глава, цитиран от БНР. Затова според вицепремиера Томислав Дончев се налагат политически разговори на ниво ЕС.

"Европейското законодателство, което трябва да е нещо прогресивно, което да помага на всички, се явява спънка. Тук имаме тема не само с Турция, ограничения, свързани с държавните помощи, правилата за обществени поръчки, това не са единствените ограничения. И тепърва това ще е основа за политически разговори, но моля всички да си запишат нещо - като не е дошъл "Volkswagen", ще дойде някой друг. Това ще стане до 2-3 години", прогнозира Томислав Дончев.