България бе включена в един престижен германски списък, който разкрива огромен шанс: хиляди германци да идват на лечение в българските балнеоложки центрове. Стига, естествено, да останат доволни от предлаганите услуги. Това пише Дойче Веле в свой анализ. Исторически пробив за България! България е 15-та държава, чиито възможности за балнеолечение и извънболнична терапия са признати за ефективни от 109-те задължителни здравни каси в Германия.
От началото на идната пролет осигурените чрез германската Асоциация на здравните каси ще могат да се възползват от услугите на общо 26 български спа центрове и балнеосанаториуми, сертифицирани от Асоциацията. Така общо над 70 милиона германци ще могат да идват за балнеолечение и физиотерапия в България на разноски на здравните си каси. За престой до три седмици германските каси ще покриват всички разходи за лекарски процедури и 90% от разноските за лечебни средства. Другите разходи на германските пациенти, като пътни билети, настаняване и туристически такси, ще бъдат покривани с еднократни субсидии. Здравноосигурените германски граждани могат да се възползват от това право веднъж на три години, а при доказана спешна нужда - и по-често.

Плюсовете на България

Дългата процедура по признаването на българския потенциал в областта на медицинския туризъм стартира по инициатива на Германо-българската индустриално-търговска камара. В рамките на многобройни срещи ръководството на камарата е успяло да убеди партньорите от Германия в качествата на лечението с минерална и морска вода и в уменията на българските рехабилитатори. Die Welt пита: Защо трябва да посетите България сега? Това признание крие огромен шанс, макар и да изглежда закъсняло - България е все пак страна със стотици лечебни минерални извори. Унгария, която е доста по-бедна откъм балнеоложки ресурси, е била включена в престижния списък на германската Асоциация на здравните каси още преди 15 години. Според заместник-управителката на Германо-българската камара Кармен Щрук, що се отнася до съотношението цена-качество на балнеоложките услуги, пряк конкурент на България се явява Словакия. Тук предимството на България се крие в обстоятелството, че сертифицираните от германските здравни каси 26 балнеоложки центрове по Черноморието, в Югозападна и Централна България са съвсем нови и разполагат с модерна медицинска апаратура. Ще успеят ли обаче да привлекат трайно пациенти от Германия и така да спомогнат за по-добрия имидж на българския туристически бранш?

Едно от предизвикателствата в това отношение е да се подготви добра рекламна кампания, насочена към германската публика. Но и в това начинание помощ предлагат германските партньори. Задължителните здравни каси вече подготвят рекламни кампании, които включват и изпращането на персонални предложения до клиентите на касите. С подкрепата на Германо-българската камара е издадена и брошура с информация за 26-те водещи балнеоложки центрове в България. Очаква се към инициативата да се присъединят още около 90 частни здравни каси в Германия. "Догодина очакваме около 2 000 германци" Председателката на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова акцентира в тази връзка върху необходимостта от подобряване на обслужването в българските курорти. Според нея особено важно е да има вежливо отношение към гостите, а добрите условия за настаняване, изхранване и терапии да бъдат запазени. Защото ако спечелените клиенти останат разочаровани, това неминуемо ще доведе до спад в посещенията. Шефката на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова също е наясно колко трудно се гради доверие - и колко лесно то може да бъде проиграно. Кацарова не си прави илюзии и по отношение на силната конкуренция, която България ще срещне от страна на останалите държави, включени в списъка на германската Асоциация на здравните каси. „Прогнозата е, че през следващата година около 5 000 германски пациенти ще предпочетат страната ни за своето извънболнично лечение и възстановяване. Но с оглед на конюнктурата на пазара реално очакваме те да са около 2 000", прогнозира Кацарова.