5940 туристи са в България по линия на „Томас Кук“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг, предаде „Фокус“. „Прведохме среща с посланик Ема Хопкинс и с представителите на българския туристически сектор у нас: основно хотелиери, туроператори, които работят с „Томас Кук“ и с представителя на „Томас Кук“ за България, представители на Комисията за защита на потребителите във връзка с обявения фалит от „Томас Кук“ Великобритания.

Вчера ви информирах и тук искам да благодаря за изключително много за съдействието на Британското посолство и лично на посланик Ема Хопкинс. Какви ще бъдат следващите стъпки по отношение на британските туристи, които с в България по линия на „Томас Кук“? След днешната среща стана ясно, че са необходими стъпки по отношение на всички останали туристи, които са в България“, каза Ангелкова. По думите й техният брой е 5940 от всички пазари, които са ключови за България: Полша, Скандинавия, Белгия, Франция. „Сигурно пропускам някои от тези пазари. Както информирах и вчера изключително важно е да следим какво се случва с дъщерните компании с „Томас Кук“, за да не станем свидетели на ефекта на доминото и всички туристи, които са пристигнали чрез дъщерните компании, също да бъдат пряко засегнати“, посочи още министърът. Колосални загуби за наши хотелиери от фалита на "Томас Кук" Тя поясни, че има информация, че компаниите на „Томас Кук“ в Германия, във Франция и в Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление.

„Продължават разговорите с правителствата на съответните държави, така че да продължат да извършват своята дейност.“, обясни министър Ангелкова. „Авиокомпанията на „Томас Кук“ продължава да изпълнява своята дейност“, допълни още министърът. След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.. Тя посочи, че хотелите, които са се обадили, че работят с "Томас Кук", са около 25. По думите й това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора. „Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само летния сезон, но и на сезон 2020 г. със сигурност. В момента се водят преговорите за лято 2020 г.", каза Ангелкова. По думите й ситуацията е сериозна по отношение на хотелиерите, които имат огромен риск за тези два месеца, които са ключовите и активните в България, юли и август да получат своите плащания от „Томас Кук“.

Ангелкова обясни, че гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита. „Ключово в момента, за да можем ние да вървим напред както по отношение на организирания туризъм, така и по отношение на имиджа на България като дестинация и работа по сезон 2020 г., е свързана с всички тези туристи, които са в България, по линия на „Томас Кук“, но с компании, които официално не са обявили фалит. Така че следим ежедневно, създали сме в Министерството така нареченото звено за контакт по отношение на фалита на „Томас Кук“, за да можем 24 часа да бъдем в контакт с всички заинтересовани, не само в посолството на Великобритания, където фалитът вече е обявен“, допълни Ангелкова.