Българските домакинства ще могат да си избират свободно доставчик на електроенергия след 2020 година, каза във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея от либерализацията не може да се очаква постъпване на тока за домакинствата. "Целта на пълната либерализация е всеки един потребител да има възможност да избира своя доставчик, да има конкуренция, което означава и по-добри условия и цени", увери енергийната министърка.

Тя припомни, че от м.г. всички производители на еленергия, които до този момент продаваха своята енергия по преференциални цени и тя се изкупуваше от НЕК, вече са на свободния пазар. Това е една от основните стъпки към пълна либерализация на електроенергийния пазар.

"Очаква се от следващия регулаторен период постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара, като в цената на електрическата енергия, която сега е регулирана, постепенно ще се вкарва една малка част, която е цената на пазара, а не както сега КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители и за малкия бизнес, който е пресъединен към мрежи ниско напрежение", обясни Теменужка Петкова.