Шведската компания Fingerprint Cards AB, която се занимава с биометрични данни, прогнозира, че предстои голяма световна революция при разплащателните карти.

Залозите са големи - фирмата предлага смарт карти, които заменят идентификацията на ПИН кода и подписа с пръстов отпечатък.

Fingerprint (в превод "пръстов отпечатък") очаква търговската употреба на картите да започне през следващата година, след като премине успешно изпитания от 20 банки. Подобна биометрична технология беше разработена за Mastercard през месец юли.

В световен план производството на карти за финансови операции и контрол на достъпа се удвоява, предлагайки огромен потенциал за компаниите, заяви изпълнителният директор на Fingerprint Кристиан Фредриксън.

Той се стреми да се справи с огромния спад в приходите на компанията, който се наблюдава през всяка от последните 3 години. Приходите намаляха миналата година до най-ниското си ниво от 2014 година насам заради продължителния натиск върху цените и по-слабия пазар на мобилни телефони, оборудвани с пръстов отпечатък.

Fingerprint оценява, че глобалното годишно производство, включително и на интелигентни дебитни карти, ще се равнява на 3,5 милиарда до 4 милиарда.

Някои анализатори обаче се съмняват във вижданията на Fingerprint за глобална революция. В разплащателния бизнес вече има твърдения, че компаниите и клиентите ще преминат все повече на плащания чрез мобилни телефони, а не с карти, което щяло да доведе и допълнителни намаления за потребителите.

Дори ако смарт картите станат реалност, практически всеки вече има смартфон, така че революцията може да не е толкова голяма, колкото се посочва, тълкува икономист от Alfred Berg