Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) изпрати писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с постъпи оплаквания от строителни фирми.

"Искането ни е свързано с отстраняването на норми от законодателството, които биха създали предпоставки за корупция", пишат от АОРБ. Писмото е подписано от Цветан Симеонов, председател на БТПП и ротационен ръководител на АОРБ.

Работодателите излагат оплаквания на фирми от нововъведената разпоредба в Закона за защита от шума в околната среда. Тя гласи "Забранява се излъчването на шум по време на строителство за времето от 14:00 до 16:00 ч. и от 23:00 до 08:00 ч."

Според АОРБ тази норма няма да постигне поставената в закона цел, а именно баланс между опазването на общественото здраве и нормалното функциониране на икономиката. Също така, те твърдят, че даже напротив, ще се създадат предпоставки за корупция, защото "няма законова сигурност, че ще бъдат санкционирани само нарушители, които не спазват нормите за ограничаване на вредния шум при проектирането и изпълнението на строежите.".

"Друго наше притеснение е, че ще се ограничи работния процес и ще се създадат организационни проблеми при изпълнението на строителните дейности", пише още в писмото на АОРБ.

Работодателската асоциация предлага да се промени въпросната разпоредба от Закона за защита от шума в околната среда и да се разширят правомощията на кмета на съответната община, който със заповед да определя зони с пълна забрана за шум от строителство между 14:00 и 16:00 ч. Това да важи за курортни комплекси, райони около болници, училища, детски ясли и градини, социални домове, а за други жилищни райони да се определи ниво на допустимост на шум между 14:00 и 16:00 ч. от строителни дейности.

Граждани обаче приветстват тези мерки и твърдят, че им се отнема законното право на почивка.