33 са констатираните огнища на африканска чума при домашни свине до момента. Това съобщи директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в БАБХ д-р Георги Чобанов, цитиран от "24 часа". При дивите свине пък случаите са 45.

По негови думи може да се каже, че ситуацията е овладяна, тъй като последствията от въпросните случаи са предотвратени дотолкова, че да не са източник зараза и да има опасност за потребителите.

Въпреки че д-р Чобанов прогнозира, че вирусът ще има сериозно отражението върху икономиката на страната, той посочи, че не се забелязва тенденция за поскъпване на свинското месо.


Напротив, пазарът върви точно в обратна посока - или се задържат цените, или дори има намаляване, тъй като цялата истерия, която се тиражира по медии и публикации в интернет пространството води до отдръпване на потребителите от съответния вид месо, обясни той.

По негови думи това водело до свиване на пазара, тъй като няма нито предлагане, нито търсене на този вид месо.

"Спекулира се в двете посоки, че ще има изключително рязко спадане на цената, понеже няма търсене, или рязко вдигане цената, защото не достига месото. Реалистичното е цената да е близка до тази, която е в момента", коментира той.

Д-р Чобанов напомни, че в засегнатите свинекомплекси след налагането на мерките се прави опис на умъртвените животни, за които ще бъде изплатена компенсация. Той уточни, че такава могат да получат само регистрирани ферми и идентифицирани животни.
Въпреки успокоителните думи на д-р Чобанов, цната на свинското в Бургас е скочила най-малко с 50 процента.