Стотици туристи, сред които и група българи, са блокирани на гръцкия остров Самотраки. До това се е стигнало заради проблем с единствения ферибот, който превозва коли и хора до Александруполис, съобщава dir.bg. Един от потърпевшите българи - компютърният специалист Янош Кунш разказа, че той и приятелите му пристигнали на острова на почивка с лек автомобил. Предварително си закупили билети за връщане за ферибота на 7 август.

"Съвсем случайно във вторник вечерта разбрахме от гърци, които също почиват на Самотраки, че фериботът не работи и превозът е спрян. Отидохме веднага до офиса на фирмата оператор Saos Ferries, откъдето ни казаха, че фериботът, който превозва автомобили и пътници се е развалил и ще пътуваме, когато може", разказва Кунш. По думите му, никой не се поинтересувал дали почиващите имат средства да удължат престоя си, както и имат ли къде да отседнат, след като резервациите им са изтекли.

От вчера пред офиса на фирмата вече има стотици туристи, чиято лятна ваканция приключва, но те също се оказват "заложници". "Няма никаква информация. Стоим пред офиса, а на страницата на компанията съобщенията се изписват само на гръцки език. Оказа се, че компанията е взела под наем ферибот от остров Тасос, но той превозва само автомобили. Не качват пътници. Освен това казаха, че утре ще прекратят изцяло превозите на автомобили, ако искаме да си оставим колите на Самотраки", допълва младият мъж. От Министерство на външните работи обещаха, че ще окажат съдействие на нашите сънародници. Два часа по-късно Янош Кунш съобщи, че от гръцката компания са обявили, че в 20 часа ще качват автомобили на наетия ферибот, а след 21 часа ще започнат да записват и пътници за друг ферибот, който превозва само хора, защото системата им не била активна. "Напрежението е огромно. Вече пред офиса на фирмата има стотици хора, които са закупили билети до Александруполис за дните от вторник до неделя. Казаха, че евентуално към 1 часа през нощта ще има ферибот за пътниците, но нищо не е сигурно", каза още Кунш.