Спекула: Свинското поскъпва с 50% до края на годината

img

Докато свинското месо у нас поскъпва, на световния пазар - поевтинява. Това каза пред БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата - Владимир Иванов.

Според него вдигането на цената у нас е единствено в резултат на говоренето за африканската чума по свинете.

"Има много интересна ситуация на пазара. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки. От 7.75 - 7.80, стигнахме до 8.30. Абсолютно спекулативна цена", категоричен е Иванов.

По думите му, паралелно се наблюдава и друг процес - на световния пазар цената на свинското намалява.

"На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1.90 към 1.69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването", убеден е експертът.

Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

"И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре урегулиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо", каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В същото време експерт от Асоциацията на месопреработватели в България - Кирил Вътов, зае напълно противоположната теза в интервю пред bTV.

Според него до Нова година цената на свинското у нас ще бъде с цели 50% по-висока отколкото е била в началото на тази година.

"Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване", изтъкна Кирил Вътев.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас

Политически екшън в Несебър