Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с по-бързи темпове. През 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите е отчетен в Пловдив. Апартаментите в града под тепетата през четвъртото тримесечие на 2018 г. са поскъпнали с 9,6% спрямо същия период на предходната, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София повишение на цените с 6,6%. Така столицата остава на второ място по повишение на цените.

От шестте града в страната с над 120 хил. жители на трето място е Бургас като поскъпването на жилищата в морския град е с 6,3%. На четвърто място се нарежда Стара Загора, където цените на апартаментите през 2018 г. са нараснали с 5,9%. На пето и шесто място остават Варна и Русе с много близък резултат. В морската столица жилищата са поскъпнали с 4,3% за година, а в Русе – с 4,1%. Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Пловдив и Русе поскъпването на новите жилища в рамките на година изпреварва повишението на цените при старото строителство. Във Варна и Стара Загора ситуацията е различна и преимущество имат старите апартаменти. Само в Бургас поскъпването при новите и старите жилище е с еднакво темпо. В София поскъпването при новото строителство е със 7,5% за година, докато при старите жилища повишението на цените е с 6,3%, сочат данните на НСИ. Най-драстична е разликата в Пловдив, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват с 8,2% за година, а при новите увеличението е значително по-голямо – с 12,3%. Донякъде големият ръст при новото строителство се определя от излизащите на пазара кооперации. Цените при тях зависят от типа строителство и локацията им. Ако в определен период на пазара излязат повече луксозни жилища в центъра на града, това веднага води до сериозно покачване на средните цени при новото строителство.

След като в София две поредни тримесечия имаше сериозно покачване на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца, в периода октомври-декември 2018 г. данните са различни. През второто тримесечие на 2018 г. при новото строителство се отчита поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март. През третото тримесечие повишението на цените е с 3,1%. А през четвъртото тримесечие при новото строителство се отчита понижение с 2,4% спрямо периода юли-септември. Но както и в случая с Пловдив, движението на цените при новите кооперации се определя от това какви проекти излизат на пазара. Ако в дадено тримесечие са завършени повече нови жилища в крайни квартали, където цените по принцип са по-ниски, това води до намаляване на средните цени спрямо предходно тримесечие, когато на пазара са излезли повече луксозни кооперации в центъра на града. Общо за страната цените на жилищата са нараснали с 5,5% за година, сочат данните на националната статистика. При новото строителство увеличението на цените е с 6,1%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-малък – 5,3%.