В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие“ в ManpowerGroup България в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира резултатите от обзорно изследване на ManpowerGroup.

„Компаниите започнаха вече да свикват със затрудненията от липсата на кадри. Те се опитват да оптимизират процесите и наемането на нова работна ръка“, отбеляза Цанова. Тя коментира резултатите в туристическия сектор, като посочи, че в него пазарът е застинал, липсва наемане на нови служители.

„Вероятно това се дължи на очакванията за по-слаб летен туристически сезон през 2019 г. От тази гледна точка хотелите и ресторантите се опитват да свият наемането на кадри. Друга причина е, че намирането на служители за кратък период за работа по Черноморието е сложен процес“.

Най-оптимистични към наемането на кадри са работодателите от сектора на финансите, които очакват ръст от 16%, коментира гостът.

„Трябва да имаме предвид, че да се наемат такива специалисти не е лесно, отнема твърде много време. Компаниите започнаха да се ориентират към служители без опит и да инвестират в тяхното образование“, каза Цанова.

Към момента най-склонни да наемат нови служители са работодателите във Варна, посочи тя и допълни, че това се дължи на сезона.

„Стойностите за това колко склонни да наемат кадри са компаниите в София, Пловдив и Бургас се запазват от миналото тримесечие. Това не се дължи на факта, че дружествата нямат възможност за по-голям ръст, по-скоро те са предпазливи заради липсата на работна ръка“, коментира Цанова.

Служителите все по-често напускат работните си места след доста по-кратък период в сравнение с минали години, отбеляза още гостът.

„Фокусът на компаниите трябва да бъде върху задържането на кадрите в тях“, съветва Цанова. /24 часа/