Производители настояват за по-строг контрол за вносните зеленчуци, предаде БНР.

Исканията им са по-конкретно насочени към продукцията, която влиза у нас от Турция, Македония и Албания.

Изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев изтъкна, че в момента родните домати са с отлично качество, но на пазара има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.

По негови думи българските зеленчукопроизводители нямат възможност да продават продукцията си на гръцката борса, защото при всеки техен опит започват редица проверки, камионите им се запечатват и те са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

Кунчев негодува, че от Българската агенция по безопасност на храните не правят нищо по въпроса. Той изрази мнение, че НАП също трябва да следи какво се внася в страната.

"Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става - той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество", обясни ситуацията Кунчев.

Според него европейското подпомагане не е ефективно и посочи, че от 2015 г. насам няма промяна в отпусканите средства