КНСБ: Покачването на цената на водата е неизбежно, вижте причините

img

Покачването на цената на водата е неизбежно, но важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, при откриването на дискусия на тема "За устойчиво развитие на ВиК сектора и достойни работни заплати на работниците и служителите".

Днес обсъждаме състоянието на ВиК сектора, неговото финансово и кадрово обезпечаване, както и бъдещето на инфраструктурата и инвестициите в мрежата, посочи Димитров. Нужен е нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита нейните специфики и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки граждани на България и да гарантира публичния характер на сектора, каза Пламен Димитров. По думите му ВиК секторът е най-регулирания сектор в България, по-регулиран от банковия сектор.

В сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата, каза президентът на КНСБ. Според Пламен Димитров в плановете за бюджета за следващата година може да бъдат предвидени ваучери за водни помощи. На човек му трябват най-малко 50 - 100 литра на ден тоест до 3 куб.м на месец. Ако допуснем, че 500 хиляди домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн . лева за подпомагане на нуждаещите се, каза Димитров.

Нашето основно искане е 15 процента годишно увеличение заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8 - 11 процента годишно, докато тези при ВиК услугите два - три пъти по-малко и затова доходите на хората там са изостанали, каза Пламен Димитров. За тези увеличения ще са нужди още 25 - 27 млн. лева годишно, обясни той.

Дискусията е навременна, защото основен проблем на сектора е заплащането на ВиК операторите, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Към момента КЕВР е одобрила бизнес плановете на 27 ВиК дружества, които обслужват 77 процента на населението на страната, допълни Иванов. Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите. Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иван Иванов.

Възможно е разделяне на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, но това може да направи Народното събрание, каза още Иванов. /24chasa.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Рухнала сграда на улица „Кавала” в Бургас

Трагедия край Синеморец

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив