През юли ще влезе в сила нов европейски регламент, който обръща специално внимание на сигурността на стоките, търгувани по електронен път, каза днес във Варна инж. Мирослав Йотов, началник на главна дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, предаде БНР.

По думите му целта на новото законодателство е да се засили контролът и да се гарантира безопасността на потребителите. Хората, които си поръчват стоки по интернет, да да следят маркировките и дали е посочен производителят, посочи Йотов. Според него потребителите трябва задължително да искат и инструкция за употреба на български език.

В дирекцията постъпват сигнали за опасни стоки от всякакво естество, но най-често срещаните са за детски играчки и за електроуреди, допълни Йотов. По думите му последният случай е за кани за топла вода. След проверката е установено, че те не са опасни, но не отговарят на посочения от производителя стандарт за времетраенето на експлоатационния период на уредите. Постъпват аналогични сигнали и за хладилници, сушилни, перални, допълни Йотов. И уточни, че тези продукти не са опасни, но не притежават всички качества, които е посочил производителят.

От средата на юни служителите на Агенцията започват кампания за безопасно лято, в рамките на която ще се обърне специално внимание върху безопасността на надуваемите стоки, голяма част от които са детски играчки, допълни Йотов. Той уточни, че в момента се обръща специално внимание на т.нар. желета, които са особено популярни сред малчуганите. По думите на Йотов предстои да бъдат направени изследвания в лаборатория какви химични вещества и в какви количества има в тях.

Във Варна днес Мирослав Йотов бе сред участниците в международна кръгла маса "Качество, контрол и експертиза на стоките", организирана от Центъра за качество на стоки и потребителска защита към Икономическия университет в града. В дискусиите се включиха представители на различни държавни структури, бизнеса и науката.