Ако досега сте си мислели, че главните готвачи по морето взимат най-хубавите заплати от сезонния персонал, тази година и татуистите влизат в топа. Според обява в jobs.bg професионалист с минимум 1 година опит и говорим поне един чужд език ще получи между 4000 и 5000 лева. Особено ценни са специалистите по пиърсинг. Добре платената служба е в разработен салон на Слънчев бряг. Маникюристките също са на особена почит. За салон на Златни пясъци такава служителка може да разчита на до 2600 лева заплата, плюс осигурена храна за работния ден, предава marica.bg.

Два езика и заплата между 1000 и 1500 лева бруто. Това пък е оферта за работа като аниматори по Черноморието. След удръжките в джоба на служителя ще влязат съответно между 777 лева и 1165 лева, ако трудовият договор е направен изрядно за пред НАП. Става въпрос за детска и спортна анимация, а желаните езици са английски, немски, румънски, полски. Добрата новина е, че битовизмите, като нощувки и храна (на блок маса), се поемат от работодателя.

За нискоквалифициран труд заплатите не са помръднали

кой знае колко от лани, въпреки че хотелиери и ресторантьори масово се оплакват от отлив на работна ръка. При лошите прогнози за летен сезон 2019 обаче повишение на възнагражденията няма как да се очаква. Предложенията за камериерки, миячки в кухнята или пиколо не надхвърлят 1000 лева, като работодател от Слънчев бряг откровено оферира 800 лева чиста заплата за шестдневна работна седмица от 8-часов работен ден. За сметка на това има „стимулиращи бонуси”. Дори викачите пред ресторанти взимат повече от жените, които ще мият пода и ще изпъват чаршафите в хотелската стая. Според обява за промоутъри (в скоби е поставен и българският синоним „викачи") за магазин за облекла в Слънчев бряг заплащането е между 1300 и 1500 лева. Английският е задължителен и има още една важна подробност - работодателят не урежда нито място за нощувка, нито храна.

Сервитьори и бармани също не помръдват над 1000 лева според фирмите за наемане на персонал. При тях обаче го има фактора „бакшиши”, което доста може да увеличи възнагражденията.

В момента вакантните позиции само в най-големия сайт за набиране на персонал по морето са над 3600. Отделно работна ръка се търси и по други канали. Особено що се отнася за нискоквалифициран труд работодателите отдавна обикалят селцата и малките населени места в радиус 30-40 километра от морето. На тях им излиза доста по-изгодно да осигурят транспорт сутрин и вечер за група, отколкото да наемат квартири. А време няма. Завчера Варна откри летния сезон официално. За хотелите в Слънчев бряг например активната работа започва на 1 юни.

Помощ отвън

2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у нас, съобщи преди дни социалният министър Бисер Петков. Ръстът спрямо същия период на миналата година е два пъти. През 2018 година са били регистрирани за сезонна заетост до 90 дни 1175 души. От тези 2030 чужденци 1470 са украинци, както и миналата година, те преобладават. След това по брой се нареждат граждани от Киргизстан и Молдова, добави още той. Най-търсените работници през лятото са камериери, готвачи, сервитьори, поясни министърът.

Екзотичната идея

„Браншът трябва да увеличи заплатите. Ако не постигнем средна заплата от 1400 евро с хоризонт 2026-2028 година, ще изостанем страшно много. Защото нашите кадри ще продължат да бъдат пазарувани от Гърция, Кипър, Германия, Англия, северните страни.” Това каза преди няколко месеца Румен Драганов от Националния борд по туризъм. Това е пътят, по който трябва да вървим - не да се плаща "под масата", да се спестява от първа заплата, защото работникът можел нещо да счупи, не да се спестява от последна заплата, защото, видиш ли, шефът не бил доволен от персонала си. Всичко това уронва доброто име на българския бизнес и трябва да се спре, допълни експертът. /24chasa.bg