Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли.

Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период.

Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%.

По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgarie on Air поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много.

Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите.

По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи.

"Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин".

Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности.

"Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функии и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев.

Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори.

Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.