Въпреки сушата през последните месеци и липсата на дъжд, хляб ще има. Това успокои в ефира на Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов. В последните седмици производителите се оплакаха, че пролетните култури са пред провал, заради липсата на дъжд и сухото време. "Надяваме се да завали и ще се помолим за дъжд", каза още Порожанов.

Качеството на реколтата според първото изследване, което сме направили, миналата година беше над 80% за пшеницата и ечемика, говорим за есенниците
Въпреки сушата през последните месеци и липсата на дъжд хляб ще има. Това успокои в ефира на Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов. В последните седмици производителите се оплакаха, че пролетните култури са пред провал, заради липсата на дъжд и сухото време. "Надяваме се да завали и ще се помолим за дъжд", каза още Порожанов.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов беше гост в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Ето какво още каза той:

„Качеството на реколтата според първото изследване, което сме направили, миналата година беше над 80% за пшеницата и ечемика, говорим за есенниците, в добро и много добро състояние. Тази година е около 60-62%. Средно състояние е останалата част и между 1 и 3% за пшеница и ечемик са в лошо състояние почвите. Надяваме се да има валежи. Следим прогнозата, не случайно казахме, че ще се помолим за дъжд, защото включително и нивата на язовирите в момента също са обезпокоителни от гледна точка на сезона за напояване. Ще пуснем писма до Министерството на околната среда и водите, ще проведем и среща за това, да се ограничи подаването за други нужди, за да може да се съхрани вода за напояване в язовирите, които ползва „Напоителни системи”.

Европейската комисия намалява прогнозата за производство на пшеница в целия Евросъюз.

Попитан дали това означава по-скъп хляб, Порожанов отговори: „Това е борсова стока и тя се влияе от всякакви прогнози и отчети за реколта, които излизат, така че, нека да видим”. /dariknews.bg