Служители на автомивки и готвачи са най-търсените професии в момента в Бургас. Това показва справка в най-големия сайт за работа. Към миячите няма никакиви претенции за образвание и владеене на езици, достатъчно е да са любезни и да знаят как се мие кола. По време на летния сезон автомобилите по морето се увеличават три пъти и това е една от най-дефицитните услуги.
Нови кръчми отварят врати за сезона и очаквано се търсят готвачи и сервитьори. Заплащането на готвачите е доста високо - 1000 лева на месец и безплатна храна, а някъде им се предлага и легло в частна квартира. Сервитьорките се взимат за по-малко пари, като тлябва да разчитат на бакшишите, а едновременно с това да владеят поне един чужд език.
Има и глад за шофьори, особено на автобуси по Черноморието и за общи работници.
Местните не се хващат на подобни офирти, затова ще се разчита на работна ръка от съседните селища и от вътрешността на страната.
Почти всички хотели в Слънчев бряг пък са обявили свободни позиции за камериерки, сервитьорки, викачи, магазинери даже една за мениджър. Отново ще се разчита на молдовци и румънци и на хора от село, които искат да припечелят за зимата. Засега най-много са кандидатите да станат пикола, а пенсионери са се прицелили в длъжността пазачи и портиери.