Над 1 млрд. евро разлика има в предложенията на двата консорциума, които бяха допуснати до втория етап на търга (отваряне на финансови оферти) за строителството на продължението на "Турски поток" през България.

Първоначално оферти подадоха 3 консорциума, но унгарският е отстранен. Всеки от допуснатите подава две ценови предложения. Едното е при срок на изпълнение 250 дни, а второто - за 615 дни. Така консорциумът "Газово развитие и разширение в България", тъй нареченото италиано-люксембургско сдружение, оферира, че ще построи за 250 дни участъка за 2,41 млрд евро. Втората им оферта за срок от 615 дни - е за над 1,6 млрд евро. Друго важно условие е лихвеният процент, който дава сдружението при дългосрочното възстановяване на инвестицията от 120 месеца - или 10 години. Този консорциум предлага лихви от първата до десетата година от 7 до 9 процента.

Саудитско-италианският консорциум "Аркад" дава 1,28 млрд. евро цена за построяване на газопровода за 250 дни, при срок от 615 дни цената е 1,102 млрд. Лихвеният процент, който предлагат саудитците, е твърдо 4,1 процента.

"Има консорциум, който се вписва в прогнозната цена", каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Той заяви, че до една седмица очаква резултати от класирането. /24chasa.bg