Турция не е единствената дестинация, която бургазлии избират за по-евтино пазаруване. Те са открили начин да заредят гардеробите и хладилниците си просто като отскочат до Сливен. Качваме се по пет човека в една кола и ни излиза много по-евтино, отколкото билета, разказва Татяна Костова. Първо задължително минаваме през битака. Там има много стоки втора употреба, но могат да се открият истински находки. Бельото е два пъти по-евтино, отколкото в Бургас. Късите чорапки са между 40 и 60 стотинки за чифт, но не на всяка сергия. Трябва да се търси. Пердета, спално бельо, пижами и дори чаршафи излизат на сметка. За хавлии и дамски аксесоари да не говорим.

Втората дестинация е кооперативният пазар, където бобът е 3,50, чесънът също, лукът е по-малко от левче, а ябълки могат да се намерят и за 40 стотинки за килограм. Всичко е домашно производство, много качествено, особено червеният пипер и подправките, които са в пъти по-евтини от бургаските магазини. Могат да се намерят сладка и конфитюри от всякакви плодове, включително и горски, туршии, ядки от региона, картофи по 70 стотинки, прясна зеления и всичко, каквото си поискате.

Най-интересни са цените на хранителните продукти по малките магазинчета. Цяло замразено пиле може да се купи за 3 лева килограма, каймата е по 4 лева, месото е прясно и не е натъпкано с химикали. Дори сапинуте, козметиката и перилните препарати са по-евтини, стига да не ги купувате от големите вериги.

Г-жа Костова пита как става ценообразуването в различните градове и толкова ли са богати бургазлии, че трябва да плащат двойно за стоки от първа необходимост. И какво ще се случи през лятото, когато дойдат курортистите и цените хвръкнат до небесата.