От силния лев се оплакаха от руска страна на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, който се провежда в София.

Туристическият поток от Русия към България е спаднал, а причината е, че българският лев е привързан към еврото и за последните пет години виждаме сериозно укрепване на българската валута, обясни Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия.

По думите му по тази причана много руснаци си остават в Русия или отиват на почивка в Турция. Конкуренти по отношение на цените били също Кипър и Египет.

Според Орешкин трябва да се акцентира на уникалните особености на България и на факторите, които свързват двете ни страни, като близките културно-исторически връзки.

"Заради силния лев и спазването на финансовата дисциплина очакваме юли месец да ни поканят в чакалнята на еврозоната", контрира пък премиерът Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че се гордеем с това, че имаме стабилна валута, здраво обвързана с еврото, което ни прави прогнозируеми за всички други бизнес сфери.

За да удържим обаче конкуренцията на съседите си Турция и Гърция, които дотират чартърните полети с организираните туристи, премиерът обеща помощ на туристическия бранш. Той определи конкуренцията като "даже коварна" на моменти.

С премиера на Русия Дмитрий Медведев снощи двамата разговаряли за ферибот Бургас- Новоросийск, за да се улеснят не само туристите, но и руснаците с втори дом у нас. Обсъждали и това с "дружни усилия" да повдигнем качеството на туризма.