От Българската стопанска камара (БСК) написаха отворено писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова, в което се обявяват срещу новия модел за концесиониране на морските плажове.

Припомнят, че от началото на годината тези процедури са прехвърлени от обхвата на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие към новия Закон за концесиите.

"Промяната е в ущърб на предприемачите, инвеститорите и заетите в туризма, които формират близо 12 на сто от брутния вътрешен продукт на България и привличат милиони туристи у нас. Не бива да се пропуска и фактът, че туристическият сектор е структуроопределящ за българската икономика и от стабилното му развитие зависят редица други отрасли", констатират от БСК.

За тях остава неясно защо една прозрачна и работеща процедура е била заменена с механизъм, който е "много по-тромав и сложен".

"Изискванията към бизнеса за доказване на чисто съдебно минало за страни извън ЕС са на практика неизпълними, а възможността за обжалване на процедурите се отваря за всеки недоволен, което може да доведе до опорочаване на конкурсите и създава несигурност у инвеститорите", предупреждават от камарата, чийто ръководител е Радосвет Радев.

Според БСК резултатът от всичко това е, че бизнесът ще се отдръпне от грижата за плажните ивици и ще бъде стопиран интересът на големите туроператори и инвеститори. В същото време, общините и държавата ще трябва непредвидено да се погрижат за евентуално увеличения брой безстопанствени плажове, вкл. за тяхната охрана, почистване, медицинско обслужване и пр.

"Не на последно място, новите концесионни процедури ще увредят сериозно имиджа на страната ни като целогодишна дестинация за качествен туризъм на конкурентни цени", изтъкват от една от работодателските оргиназации.

БСК категорично настояват за възстановяване на стария законов ред, който предвиждаше възлагането на концесиите да става по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на туризма, докато според Закона за концесиите, концедент е единствено министърът. /news.bg