Зехтин менте и наличие на химикали установи изследване на Асоциация „Активни потребители”, което показа „Чети етикета” по bTV. Закупени са били 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара. След анализ на етикетите 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като са показвали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от асоциацията.

"Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации", допълни той.

Оказва се, че в две от марките зехтин "помаче" е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио. „Това означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева”, отбеляза Николов.

Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.

При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.

„След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид”, обясни Богомил Николов. „Освен това има норми и се оказва, че количеството, което установяваме, е 11 пъти над нормата. Тоест след като е извършена тази манипулация с разтворителя, не са пречистили остатъка, така че този химикал да бъде в минимални количества”, отбеляза той.

Според него става въпрос за небрежност в процеса на производството.

В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо.

Зехтинът екстра върджин замръзва на топчета.

Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка.

Зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно.

На етикета на един от видовете зехтин например пише „помаче”, но той е абсолютно течен, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински.

Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.

Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят, посочи диетологът. Тя препоръча той да се ползва за салати и дресинги, а когато готвим, да използваме рафинирани масла – например слънчогледово.