Шел" прехвърля 20% от правата на испанската фирма, правителството разреши.

Испанската фирма "Репсол" поема 20% от правата за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Хан Кубрат" (бивш "Силистар"), разреши правителството. Това става чрез регистрираната в края на ноември у нас „Репсол България Хан Кубрат С.А.". Тези 20% се прехвърлят от правата на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“

Това се случва в момент, в който започват сондажи в блока. На 16 февруари вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова бяха на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който ще извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блока, който се намира на 120 километра от Бургас в дълбоководната зона от 1200 до 1500 метра в Черно море.

През октомври 2015 г. Министерският съвет даде разрешение на „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.“, да извърши търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-14 Силистар“, разположена в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и проучване е подписан на 23.02.2016 г.

През април 2017 г. Министерският съвет даде съгласие правата и задълженията по предоставеното разрешение до бъдат прехвърлени изцяло от „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.“ на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“. Тогава е променено и наименованието на проучвателната площ - „Блок 1-14 Хан Кубрат“.

През декември 2018 г. Министерският съвет даде разрешение за прехвърляне на 30% от правата и задълженията по предоставеното разрешение от „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“ на „Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“.

С днешното си решение Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да сключи допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ с „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“, „Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“ и „Репсол България Хан Кубрат С.А.“. Разходите по прехвърлянето на правата и задълженията са за сметка на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“, съобщават от правителствената пресслужба.

"Репсол" е в консорциум с френската "Тотал", австрийската ОМВ в търсенето на нефт и газ в блок "Хан Аспарух".