Обучават безплатно 11 500 безработни през 2019 г.

img

Над половин милион души у нас не работят, а могат да го правят, предаде БНТ по данни на Министерството на труда и социалната политика. Същевременно работодателите отчитат недостиг на работници за предприятията.

Социалното министерство вече е разработило плана си за действие по заетостта за 2019 г., с който се цели бъде запълнена празнината между търсене и предлагане на работа.

Според много от хората, които си търсят работа, работодателите изискват мултифункционалност от служителите си - т.е. ги товарят с твърде много задачи.

В същото време обаче заплащането не е достатъчно стимулиращо, смятат те.

От своя страна социалното министерство залага на две основни мерки, за да увеличи заетостта - субсидира работни места и предлага обучения.

Елка Димитрова, директор в Министерството на труда и социалната политика, посочва, че с увеличаването на минималната заплата се увеличава и трудовото възнаграждение, което се субсидира.

По мерките, които са за частния сектор от 400 лева, субсидията стана 450, като останалата част се дава от работодателя, наел даденото лице, обясни тя и допълни, че търсенето на кадри се повишава. По тази причина от министерството залагат на услугите, които получават безработните лица, за да се наемат бързо на работа, както и на обученията, които им дават възможност да придобият умения, за да се включат на пазара на труда.

Курсовете, които ще се предлагат в бюрата по труда, са в над 40 професии. Ще бъдат обучени 11 500 безработни, като 40 от тях са с гарантирани места. Обучението ще е безплатно за безработния и за бъдещия работодател, като отделно държавата предоставя 8 лева стипендия на ден и по 15 лева пътни разходи. Целта е да се гарантира, че и хора от по-отдалечени места ще могат да посещават курсовете.

Димитрова посочи, че през 2019 г. общо 1000 души, работещи в микро и малки фирми, ще бъдат обучени по ключови компетентности.

Продължават и програмите за подготовка за работа на хора с увреждания. За организациите, които са готови да обучават такива хора, отпуснатите средства за курс се увеличават от 500 на 700 лева.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас

Политически екшън в Несебър