Над половин милион души у нас не работят, а могат да го правят, предаде БНТ по данни на Министерството на труда и социалната политика. Същевременно работодателите отчитат недостиг на работници за предприятията.

Социалното министерство вече е разработило плана си за действие по заетостта за 2019 г., с който се цели бъде запълнена празнината между търсене и предлагане на работа.

Според много от хората, които си търсят работа, работодателите изискват мултифункционалност от служителите си - т.е. ги товарят с твърде много задачи.

В същото време обаче заплащането не е достатъчно стимулиращо, смятат те.

От своя страна социалното министерство залага на две основни мерки, за да увеличи заетостта - субсидира работни места и предлага обучения.

Елка Димитрова, директор в Министерството на труда и социалната политика, посочва, че с увеличаването на минималната заплата се увеличава и трудовото възнаграждение, което се субсидира.

По мерките, които са за частния сектор от 400 лева, субсидията стана 450, като останалата част се дава от работодателя, наел даденото лице, обясни тя и допълни, че търсенето на кадри се повишава. По тази причина от министерството залагат на услугите, които получават безработните лица, за да се наемат бързо на работа, както и на обученията, които им дават възможност да придобият умения, за да се включат на пазара на труда.

Курсовете, които ще се предлагат в бюрата по труда, са в над 40 професии. Ще бъдат обучени 11 500 безработни, като 40 от тях са с гарантирани места. Обучението ще е безплатно за безработния и за бъдещия работодател, като отделно държавата предоставя 8 лева стипендия на ден и по 15 лева пътни разходи. Целта е да се гарантира, че и хора от по-отдалечени места ще могат да посещават курсовете.

Димитрова посочи, че през 2019 г. общо 1000 души, работещи в микро и малки фирми, ще бъдат обучени по ключови компетентности.

Продължават и програмите за подготовка за работа на хора с увреждания. За организациите, които са готови да обучават такива хора, отпуснатите средства за курс се увеличават от 500 на 700 лева.