Отложиха отлагането на Закона за горивата

img

Спорът за Закона за горивата забуксува. Комисията за борба с контрабандата трябваше да гласува предложените от Министерство на икономиката изменения, но отложи вота днес заради липса на представител на ведомството.

С виц шефът на Лукойл-България Валентин Златев коментира поредната спънка в Закона за горивата: Срещнали се песимистът и оптимистът. Песимистът казал:" По-лошо не може да бъде", а оптимистът казал: "Може, може."

Между 800 милиона до 1 милиард лева годишно е делът на сивия сектор у нас, по думите му. Все още системата БАЦИС е манипулирана. Сив сектор се генерира не само от нея, но и от ведомствените бензиностанции, както и на входа на държава при пристанища без измервателни уреди, обясни Златев.

500 000 - 600 000 литра е контрабандното гориво при 2 милиона литра пазар на горива у нас. Това означава, че трябва да затваряме рафинериите, бензиностанциите и да напускаме България, разочарован е Валентин Златев.

Той коментира и напускането от страна на организацията на КРИБ. Работодателската организация предлагала да отпаднат важни текстове, които щели да узаконят контрабандата в България. Освен това Кирил Домусчиев бил в конфликт на интереси. През негово пристанище са минали миналата година солидни количества горива.

Не можем да отговорим на заплахите на едни 100 души, които се обявяват за малки търговци, каза Златев. Когато не плащаш данъци, можеш да извадиш пари и да организираш протести, според него.

Шефът на Лукойл-България посочи, че има стотици малки и средни фирми, които вече са изпълнили закона. Малките фирми,които организират протеста, да се посочат с имена, а не да се крият зад една асоциация, настоя още той.

Шефът на Лукойл-България е съгласен да се направи промяна за индустрията, която има резерви към настоящия текст, и да не се отлага действието на закона. Другото означава, че всички ние сме клекнали пред едни пари в брой и пред сивата икономика, изтъкна Валентин Златев. Становище изрази и Минно-геоложка Камара, според която законът пречел на индустрията. Ако не се промени закона, той трябва да бъде спрян, според представителите на камарата.

Индустрията допринася с 5% в БВП. В хода на дебатите от Петролна и газова асоциация се съгласиха тя да има ведомствени бензиностанции. БСК иска пък да не се бави закона, да не се правят промени и да се преследва основната цел, а именно - борба със сивата икономика. Социалистът Георги Търновалийски забеляза, че няма вносител на промените.

На заседанието не присъства нито министър, нито заместник, който за аргументира предложенията. Председателят на парламентарната комисия за контрабандата Емил Димитров-Ревизоро се съгласи и обясни, че при това положение законът няма как да се разглежда и гласува. Патриотът предложи работна група, която скоростно да изчисти спорните моменти. От КРИБ скочиха и поискаха да се гласува отлагането на влизането в сила на закона за горивата. Той трябва да влезе в сила на 28 януари, ако не бъде отложен.

Социалистът Драгомир Стойнев пък поиска оставки. Защо се стигна до тази ситуация, попита той. Ако Министерство на икономиката няма капацитет и не може да си свърши работата по поднормативните актове, да си ходи, както и цялото правителство. Защо трябва да се отлага законът с шест месеца, недоумява той. Ако властта не може да се справи, да си ходи и да се върви към нормализиране, поиска още Стойнев. Представителите на бранша с горива също не искат отлагане. Те обясниха, че са се подготвили и ако има отлагане, това щяло да е лош сигнал към бизнеса. Валери Симеонов защити малките бензиностанции. И те трябвало да присъстват на заседанието. Не бива един закон да оказва репресии върху малкия бизнес, колкото и да пречи на едрия бизнес, изтъкна лидерът на НФСБ.

В крайна сметка законът за горивата днес остана само със споровете. /news.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец