Ток и стоки поскъпват. Ще има ли отговор на напрежението?

img

КНСБ настоява за спешни мерки, които да защитят хората от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

От синдиката апелират в декларация да не се допуска напрежение в системата на българската енергетика и индустрия.

Днес по искане на Конфедерацията е свикано извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него синдикати, работодатели, представители на правителството и на КЕВР ще търсят решения за бъдещето на енергийната система. Информацията предава Dnes.bg.

Синдикатът споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. "Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки", се посочва още в декларацията.

Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българите.

Конфедерацията иска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара, както и регламентиране на възможностите за регулатора за намеса в кризисни ситуации.

Според синдиката регулаторният преглед на цените в сектор "Енергетика", извършван на тримесечна база, трябва да обхване и добавката "Задължение към обществото", защото така може да се осигури регулация на крайните цени.

От КНСБ искат още и въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.

В декларацията се посочва, че липсата на адекватни мерки от институциите може да доведе до непредвидими последствия за цялата енергийна система и българската икономика като цяло.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец