БНБ си вдигнаха заплатите, управителят ще взема 16 849 лв. на месец

img

За да няма „изоставане от пазарните нива“ гуверньорът на БНБ Димитър Радев вместо досегашното си възнаграждение от 15 368 лв. вече ще получава 16 849 лв. на месец. УС на БНБ са решили да вдигнат всички възнаграждения в институцията с 10%.

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) гласува да си повишат заплатите с близо 10% от 1 януари 2019 г. Според тях сегашните им възнаграждения изостават от пазарните нива. Това става ясно от бюджета на БНБ за 2019 г., който в края на декември е изпратен в Народното събрание за сведение, съобщава "Медиапул".

Управителят на БНБ Димитър Радев е получавал 15 368 лв. на месец през 2016 г., 2017 г. и 2018 г., но от 1 януари тази година възнаграждението му се повишава на 16 849 лв. Тримата подуправители Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова вече ще взимат по 14 442 лв. вместо получаваните през миналата година 13 173 лв. на месец. Останалите трима членове на управителния съвет, които нямат всекидневни оперативни функции – Лена Русенова, Елица Николова и Людмила Елкова, ще взимат по 4 814 лв. вместо досегашните 4 391 лв. Месечното възнаграждение на ръководния персонал се вдига от 4559 лв. на 5244 лв., на специалистите – от 1 960 лв. на 2 380 лв., а на поддържащия персонал – от 1 064 лв. на 1 302 лв.

Мотив за повишението на възнагражденията е проведено проучване на нивата на възнагражденията в търговските банки към 1 юли 2018 г., което показало "изоставане на средните общи месечни възнаграждения на членовете на управителния съвет на БНБ в сравнение с възнагражденията на ръководителите на банките с 9.63%", пише в документа. Не е ясно дали тези суми включват допълнителното материално стимулиране, или представляват само основното възнаграждение.

В доклада си до депутатите БНБ изрично подчертава, че "бюджетът на БНБ се финансира изцяло със собствени ресурси", като под "собствени ресурси" централната банка най-вероятно има предвид международните валутни резерви на страната, които управлява, и всички такси, отчисления, лихви и др., които има право да събира по закон, пише още Медиапул.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  

    Ненаядна работа. Тия защо сами си вдигат заплатите Не подлежат ли на някакъв контрол Те не са търговско дружество, а се издържат от данъци ни Определям заплата на Управителят на БНБ от 2500лв бруто За по-ниските нива да се спазва коефициента на йерархичност при заплатите

Най-новото

Актуални теми

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол