На втория ден на Новата година магазините продължават с намаленията. Те са между 30 и 60%. Масово обаче магазините не изписват докога важат отстъпките, а на един дори имаше упоменати две дати – 1.01 и 15.01.2019 г. Това видя екип на БГНЕС, който провери дали хората пазаруват след празниците и вярват ли в намаленията.

„В този магазин намалението се доближава до по-реалната и приемлива цена”, заяви Анна, която излезе от един магазин с торбичка в ръце.

„За някои неща намаленията са реални, но само за старите от миналото лято. За новите няма. Намаленията не са за всичко. Те са маркетингов трик, за да карат хората да се чувстват все едно, че получават повече за парите си”, каза Надежда Чаушева. Тя не изключи вероятността търговците първо да повишават цените на стоките със 100% и след това да я намаляват с 50%. Младото момиче добави още, че е настроено „антиконсуматорски” и често пазарува от магазини „втора употреба”.

На въпрос на БГНЕС как ще коментира факта, че за празничните дни българинът е изхарчил 2 млрд. лева, Чаушева е убедена, че българинът реално не е беден, а само се оплаква.

„Отпреди 20 години стандартът само се вдига и българите определено не са бедни, поне голямата част от тях, и младите. Аз искам да остана в България и да видя как се развива в още една по-добра посока”, добави още Чаушева. /БГНЕС