Държавата няма механизъм, с който да намали цените на горивата. Цените се определят от страните, производители на петрол, обясни депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро.

Според него високите цени не са изгодни и за производителите и търговците на горива в България, тъй като след себе си водят увеличение на контрабандата и сивия сектор. Въпреки това държавата няма механизми за намаляването на цените.

"Високата цена на горивата на никого не е приятна, за държавата също не е добре. Държавата взима ДДС и акциз – да го намали или да не го взима, за да бъдат евтини горивата? Тогава протестиращите, които смятат, че държавата има лостове да намали цените да кажат на кои да не даваме заплати, пенсии, застраховки, култура, образование. Защото държавата, за да функционира, взима данъци, мита, такси", коментира Ревизоро пред Нова тв.

По думите на Емил Димитров високите цени в момента се определят от ОПЕК, а от цената на петрола зависи и цената на горивата.

"Иран е третият по големина производител на петрол. В момента, в който Иран няма да може да разпространява заради американските санкции, трябва някой да компенсира това количество. Докато го компенсира цените се вдигат", илюстрира ситуацията депутатът от групата на патриотите.