22 -та декара бивш свинарник на плажа "Силистар", който преди две седмици разбуни духовете на премиера, местните власти, а и на еколозите, може да се застроят отново със... свинарник.

Парцелът е урбанизирана територия със стопанско предназначение от времето преди 1989 г. и ако не бъде променено предназначението му, новите собственици могат да откажат летовниците от това място като просто построят нова свинеферма.

Отбивката за плажа "Силистар" минава през много частни терени и горски фонд. Опитът да се прoкара път през единия от частните терени скандализира обществото.

Самият концесионер на плажа има проблем с достъпа до него. На няколко от частните терени стоят касиери и продават билети за достъп и за паркинг.

"Многократно съм отправял питания към различни институции. Отговорът на всички е един и същ – разработване на подробен устройствен план и отчуждаване на терени", коментира концесионерът Стойчо Монев.

До отчуждаване на земеделски земи не се стигна, но Общинският съвет на Царево гласува процедура за промяна статута на първия терен от 22 декара срещу правото да получи 800 квадрата за път.

Впоследствие инспекцията по околна среда се произнесе, че на това място може да се построи само свинарник, какъвто е имало преди 1989 г.

"На няколко пъти собственикът е подканян да направи свинарник и аз много се моля това да не се случи", коментира пред bTV кметът на Царево Георги Лапчев.

Дали на "Силистар" ще се появи свинарник или ниско строителство – времето ще покаже, но сагата ще продължи, докато не бъдат отчуждени имоти за достъп до плажа.