Заради драстичния спад в продажбите на легално внесени цигари и увеличаване на дела на контрабандната търговия Черна гора прие изменения в закона за акцизите, според които от понеделник цигарите в страната ще поевтинеят с 20 до 30 цента на пакет, съобщава в. "Вечерне новости".

С новите разпоредби акцизът върху цигарите намалява от сегашните 40 евро до 30 евро на 1000 бр.

В момента най-евтините цигари в търговската мрежа в Черна гора струват 2,30 евро, а най-скъпите - 4 евро. Въпреки намалените цени цигарите на черния пазар пак ще останат по-евтини, тъй като някои марки цигари там се продават за 1-1,10 евро. Затова остава под въпрос дали ще проработи съвестта на пушачите и ще започнат да си купуват цигари в търговската мрежа, за да допринесат за пълненето на държавната каса, или ще пълнят джобовете на контрабандистите, предава БТА.

След последното увеличение на акциза върху цигарите контрабандата се разрасна неимоверно. При последната операция на Специалната прокуратура бяха заловени контрабандни цигари на стойност 1,4 милиона евро и бяха арестувани трима души. Цигарите се внасят нелегално преди всичко през пристанище Бар.

Според оценки на експерти заради продажбата на цигари на черно легалната им продажба в страната е намаляла с 40 процента.