Проектите за газови хъбове в Европа растат като гъби след дъжд. Това се казва в анализ на водещия руски вестник „Независимая газета“ /НГ/.

България е готова да приеме втората отсечка на „Турски поток“ и брои дните до момента, когато ще се превърне в един от газовите хъбове на Европа. Страната откри нов участък от транзитния газопровод, който е ориентиран да получава газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представителите на Европейската комисия на думи подкрепиха София и нейните планове. Някои от анкетираните от НГ експерти смятат, че Русия не е имала друг вариант, освен да прокара втората отсечка на „Турски поток“ по посока на България.

България откри в петък новата част от своя газопровод за Турция, който ще й позволи да удължи една от отсечките на „Турски поток“ до своята граница, съобщават местните информационни агенции, цитирайки българския премиер Бойко Борисов.

Новата тръба е с дължина 20 км и ще увеличи капацитета на Трансбалканския газопровод /по който България получава руски газ от Украйна/ до 15,7 милиарда куб.м. газ годишно от текущите 14 милиарда, уточнява агенция „Прайм“. Сега тези мощности се планира да бъдат използвани в реверсен режим.

“Днес ние изградихме тръбопровод, който ще позволи да се използват реверсните потоци, за да получаваме газ от Турция, Азербайджан и Русия“, заяви Борисов, цитиран от турското издание „Хюриет Дейли Нюз“.

След провала с „Южен поток“ България кроеше планове за създаването на газов хъб край Варна и „сега в Брюксел ясно дават да се разбере, че имат интерес от създаването на такъв хъб и съответно в изграждането на втора отсечка на „Турски поток“ до територията на България“, съобщава „Дойче Веле“.

„Европейската комисия напълно подкрепя стремежа на България да обедини доставките на газ“, заяви в интервю за ДВ заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Това ще съдейства за диверсифицирането на доставките.

Любопитното е, че на фона на експортните проекти на Русия все повече страни заявяват своите амбиции да станат газови хъбове. Преди всичко става дума за Турция, която вече използва „Турски поток“ като инструмент за шантажиране на Русия. Турските власти започнаха игра с няколко страни-износителки наведнъж. По-конкретно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано огромния интерес от строителството на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който трябва да свърже Азербайджан, Грузия, Турция и Южна Европа. Освен това в Турция полагат „големи усилия, за да може туркменският газ да стане също част от този проект“. След тях Ердоган спомена и за Русия с „Турски поток“.

В противовес на вече съществуващите и строящи се руски газопроводи в Европа Франция, Испания и Португалия изразиха желание да осигурят диверсификация на енергийните доставки за сметка на втечнения газ, включително и от САЩ. Така че проектите за газови хъбове „никнат“ в Европа като гъби след дъжд.



„Русия се нуждае от гаранции, за да вземе решение за изграждането именно през България на втората „транзитна“ отсечка от „Турски поток“ за Европа“, заяви през май руският министър на енергетиката Александър Новак. „Газпром“ обсъжда варианти за маршрут на втората отсечка през България и Сърбия или през Гърция и Италия. „По принцип Русия не се отказва от сътрудничество, готови сме да обсъдим всички тези варианти. За нас е важно всички големи бъдещи инфраструктурни проекти, които са възможни, да бъдат гарантирани от гледна точка на купувачите на природния газ, да отговарят на изискванията на европейското законодателство, да имат гаранции от българското правителство и от ЕК“, уточни Новак. /БГНЕС