Лица и фирми от Бургаска област, извършващи електронна търговия, са укрили приходи за близо 15 милиона лева. Сумите излизат на светло след проверки и ревизии в сектора на търговията по интернет, извършени от екипи на териториалната структура на приходното ведомство в морския град.

„Затягаме данъчния контрол върху електронната търговия. Това е изключително динамично развиващ се сектор, чиито обороти нарастват с внушително темпо всяка година и същевременно с огромен риск от избягване на данъчно облагане. Насочваме все повече внимание и ресурс към контрола на търговията в интернет, резултатите доказват недвусмислено, че сме на прав път“, коментира говорителят на НАП Бургас Христо Узунов. Той обясни, че при ревизиите се използва специализираният софтуер за анализ на данни в електронен вид. На територията на региона са били ревизирани 54 лица – физически и юридически, които е трябвало да внесат данъци в размер на над 1,4 млн. лева, но не са го направили. Сега те ще бъдат обложени със задна дата.

Данъчните са достигнали до обектите на ревизии чрез проследяване на паричните потоци на плащанията от извършените сделки през интернет. При подобни контролни действия се осъществява анализ, сравняване и засичане на огромен обем информация, отделно се провежда наблюдение и върху цялостната организация на работа на определени електронни магазини. Следи се също за нерегистрирани по ЗДДС лица, при които получените суми надхвърлят прага за задължителна регистрация. Установяват се уеб-сайтовете, чрез които се извършват продажбите в интернет, съпоставят се и данните от годишните данъчни декларации. Така данъчните установяват в хода на проверките, че наблюдаваните лица имат сериозни разминавания и несъответствия между получени и декларирани доходи, уточняват от приходното ведомство в морския град.

Проверяваните лица и фирми са извършвали електронна търговия предимно с дрехи, обувки и уреди за домашна потреба. Разплащанията са били без банкови преводи.

Наблюденията показват, че основно по интернет се купуват дрехи и спортни стоки, след тях – стоки за дома, пътувания и хотелски резервации, електронно оборудване и билети за различни развлекателни събития.

В хода на активната лятна контролна кампания на НАП по спазване на данъчното и осигурително законодателство се следи информацията в интернет за организиране на различни мероприятия – концерти, изложения, фестивали, както и резервациите за нощувки. Данъчните извършват и внезапни проверки на местата за настаняване, за да се уверят доколко реална е обявената свободна леглова база.