От години българският министър-председател Бойко Борисов ме моли да изкупуваме български тютюн. Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно.

"Ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай, но така ще отговоря на потребността на нашия добър приятел", заяви още Ли Къцян, цитиран от "24 часа".

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа, обясниха представители на българското правителство.

Ако бъде осъществена в пълния си обем, това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Предлагал съм включително, ако трябва да бъдат садени китайски сортове, за да запазим поминъка на тютюнопроизводителните райони, обясни пък българският премиер Бойко Борисов. "През годините пробвахме да заменим тютюна с какво ли не – карамфили и всякакви други неща, но сега те ще могат да продължат да гледат тютюн. Благодаря на Ли Къцян за тази наистина политическа сделка", заяви още Борисов.

ЕБВР и Световната банка да се включат във финансирането на проектите от инициативата 16+1, покани международните институции Ли Къцян.

Инициативата е отворена за разширяване с нови държави и не е насочена срещу ЕС, напротив ние искаме силна и единна Европа, подчерта китайският министър-председател. От София той заминава за Берлин на разговори с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Китай дава ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите му като равностоен партньор. В тези времена, когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго, ние имаме прекрасна възможност за сътруднчество, обясни пък Бойко Борисов.

Българският премиер предаде домакинството на следващата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа на хърватския Андрей Пленкович. "През 16-ти век роденият на един от хърватските острови Марко Поло откри Китай за европейците и се радвам, че сега Хърватия ще е домакин", каза Пленкович.