Европейският съюз е все по-близо до въвеждането на нова такса, насочена към интернет гиганти като Google и Facebook. Идеята е компаниите да плащат на медиите за ползването на линкове и отрязъци от статии, пише Forbes.

Предложението гласи, че използването на отрязък със заглавие, снимка и кратък текст от статията вече ще изисква лиценз - какъвто плащат услугите за медия мониторинг и други.

Планът вече премина през няколко парламентарни комисии и сега е на бюрото на председателя на Комисията по правни въпрос Аксел Вос, който подкрепя идеята. Очаква се гласуването да бъде през следващия месец.

Новинарските агенции също подкрепят предложението. AFP, член на Европейския алианс на новинарските агенции, цитира групата, която се оплаква, че "много печеливши компании като Facebook и Google предлагат на потребителите си качествени новинарски материали от издатели, включително новинарски агенции, но не предлагат честно заплащане за това".

Много други обаче са притеснени - и с право. Electronic Frontier Foundation предупреждава, че последните промени ще направят правото в абсолютно задължение - и няма да е възможно издателите сами да решават.

Освен това има притеснения, че мярката може да увреди по-малките издатели и ще направи по-трудно утвърждаването на стартиращи медии. Предупреждение германският евродепутат Юлия Реда отправи и в посока фалшивите новини - сайтовете, които разпространяват невярна информация, е по-малко вероятно да спазят закона и да искат плащане, като в крайна сметка техните материали може да станат още по-споделяни.

Като цяло е изненадващо, че предложенията достигнаха този етап. През 2014 година Испания одобри подобен закон, но вместо да плати милиони долари, Google просто спря дейността си в европейската страна.

Сред най-засегнатите ще е Google News - един от най-старите и разпознаваеми продукти на Alphabet, създаден малко след терористичните атаки в САЩ през 2001 година. В момента той има милиони потребители, които се радват на курирано от изкуствен интелект съдържание на база интересите и предпочитанията им.Услугата скоро премина през обновление, което ще постави акцент и върху местната журналистика, която изостава от по-големите и добре финансирани национални и международни новинарски организации.

Освен това потребителите вече ще имат възможност да платят директно през приложението за достъп до сайтове като The Wall Street Journal, Financial Times и много други, които ограничават свободния достъп. /money.bg