Община Бургас води преговори с турски авиокомпании за осъществяване на линия Бургас - Истанбул. Тази авиовръзка ще е изключително полезна за бизнеса. Това каза по време на двустранен форум в Бургас заместник- кметът на общината Красимир Стойчев. Днес и утре в морския град се провежда международен бизнес форум с участието на български и турски предприемачи. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че страната ни никога не е имала толкова добри бизнес връзки с Турция. Инвестициите в България от страна на Турция са повече от 1 милиард лева, българският износ за Турция надвишава 2 милиарда лева през 2017 година. Това са отлични показатели, заяви Чолаков, цитиран от БТА.

Генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе каза, че връзка по море между турското село Инеада и Бургас може да развие бизнес отношенията и туризма между двете страни. По думите му предимство на една такава транспортна линия е възможността турски граждани да идват до Пристанище Бургас, където да получават разрешително за 48 часа, за да могат да се възползват от различните видове туризъм в региона. Консулът добави, че турските бизнес среди проявяват интерес към възможностите за съвместно производството и внос на български плодове, житни култури, животински и млечни продукти, а също така и в текстилната индустрия.

Целта на форума "Турско-българският бизнес - добри практики, възможности и перспективи" е да допринесе за създаването на нови и утвърждаване на съществуващите контакти между бизнеса от двете държави. Утре форумът ще продължи с дискусия за инвестиционни перспективи, съвместна работа и партньорство в различни сектори. Водещи български и турски компании ще представят нови възможности за търговия с хранителни продукти, плодове и зеленчуци, строителни материали, производството и търговия на текстилни стоки, машини и мебели.