Северна Корея изглежда си е харесала монерото – 13-тата по размер на пазарната капитализация криптовалута в света, съобщава CNBC.

Тази седмица изследователи по киберсигурност от американската фирма AlienVault откриха доказателства за злонамарен софтуер, който заразява компютрите на копаещите криптовалутата монеро, като следите водят към Северна Корея.

"Копаенето" е процес на решаване на сложни математически уравнения, за да се верифицира трансакцията, използваща криптовалути, като "миньорът" получава възнаграждение за "изкопаната" валута.

Какво се случва?

От компанията AlienVault заявяват, че са открили доказателства за злонамерен софтуер, който заразява персонални компютри и незаконно придобива монеро. Придобитата валута е проследена, че се изпраща до университета Kim Il Sung в Пхенян.

Северна Корея е засегната от санкции на Организацията на обединените нации и от отделни различни държави, включително САЩ.

"Криптовалутите биха могли да осигурят свободно движение на средства за страната, засегната от санкции и затова не е изненадващо, че университетите в Северна Корея са показали до момента ясен интерес към цифровите пари", пишат от AlienVault в блога си.

Това не е първият случай на неправомерно придобиване на монеро от страна на изолираната държава. Миналата година група наречена Andariel, зарази сървъра на южнокорейска компания с цел да сложи контрол върху монерото, което е притежавала.

Какво е монеро?

Монеро е криптовалута, изградена върху различна блокчейн верига от тази на биткойна. Монеро е базирана на CryptoNote протокола и притежава значителни разлики в алгоритъма, свързан с еквилибристика на блокчейна.

Блокчейн веригата на монерото може да скрива адреса на получателя, както и да скрива действителната сума на трансакцията.

Монерото е 13-тата по размер на пазарната капитализация криптовалута с обща оценка от 6 милиарда долара, според Coinmarketcap.com. Цената на монерото е скочила 4 пъти за последните два месеца на миналата година до 349 долара. В момента се разменя за над 400 долара за брой.

Защо монерото е атрактивно за Северна Корея?

По-голямата анонимност на валутата в сравнение например с биткойна е една от причините монерото да се превръща в любимите цифрови пари на Северна Корея. В допълнение, върху монерото не може да бъде наложен контрол, какъвто има върху паричните потоци на традиционните валути.

Освен това времето, необходимо за извършване на една трансакция с монеро, е 21 минути. За сравнение, на биткойна са необходими повече от час и половина, а в отделни дни и няколко часа.