Държавата продава на търг последната “Комета“. По времето на социализма атрактивните плавателни съдове бяха част от уникален крайбрежен морски транспост.През 60-те и 70-те години на миналия век у нас са доставени общо 12 комети, произведени в Съветския съюз, припомня bTV.

"Като са развивали до 40 възела скорост, която е една изключително висока скорост за придвижване по вода", обясни Тодорка Стоянова, експерт във Военноморския музей.

Кометите кръстосват крайбрежието ни от Балчик до Царево като атракция за чуждите туристи и превоз за българите.

"Те са алтернатива и на автобусния транспорт, защото придвижването с тях ставаше изключително лесно и бързо, и приятно в същото време, дори и да страдате от морска болест", посочи Стоянова.

В наши дни споменът за крайбрежния ни пътнически транспорт, който на практика вече не съществува, пази една "Комета-5", която дълги години стои на брега на Аспарухово. Скоро този спомен ще бъде напълно заличен. Предполага се, че човекът, който се сдобие с кометата, просто ще я нареже на скрап.

"Държавата е лош стопанин на движими или недвижими имоти, така че логично е да отиде или в частния бизнес или в общината", каза областният управител Стоян Пасев.

В миналото кометата е използвана за ресторант, а сега се продава с начална цена от 9500 лева. Желаещи обаче почти няма, а от областна управа търсят и други варианти.

"Ако успеем да участваме по някой проект. Да я опазим като културно наследство в кавички или спомен от миналото", посочи Пасев.

Част от 12-те комети отдавна са нарязани на скрап, а други са продадени в Гърция, където и сега кръстосват местните острови с нови двигатели.