Три международни компании проявяват интерес да произвеждат електрически автомобили в България. Преговорите с дружествата, заявили интерес, трябва да започнат още този месец.

Това стана ясно от интервю на министъра на икономиката Емил Караниколов пред "24 часа". По думите му един от евентуалните инвеститори е европейски, а останалите двама са от държави извън съюза.

"Ще имаме разговори с европейски инвеститор и с двама инвеститори извън ЕС. Първите срещи ще бъдат още този месец", коментира министърът. По неговите думи интерес би могло да има както към утвърдените индустриални зони в страната, така и към новите такива.

"Най-вероятно ще е индустриална зона. Освен съществуващите знаете, че говорим за нови зони - в Горна Оряховица, Търговище, в Ловеч има подходящи терени, около София", казва той в отговор на въпрос накъде ще се насочат производителите.

"Има заявен инвеститорски интерес за нов завод за автомобилни части в близост до Плевен. За разлика от последните две години, когато вложенията бяха в логистични центрове, повечето от сертификатите през 2017 година са във високотехнологичния сектор и за производство", посочва още Караниколов и допълва:

"Освен като привлекателна инвестиционна дестинация за производство на автомобилни части България вече се очертава и като привлекателна в самолетостроенето. Вече има двама инвеститори в производство на части за самолети. Тази година активно ще работим за разговори с потенциални инвеститори и за производство на електномобили.".

По думите на Емил Караниколов ресорното министерство ще търси възможности за привличане на компании, заети в производството на дронове и безпилотни самолети.

"Можем да предложим да се започне производство в базите на "Авиоманс" или при летища, които не се ползват", обяснява той. В тази посока към момента интерес има от страна на американски участници, както и на такива от Израел.

По думите на министъра сред приоритетите е и финансирането на проекти в космическата индустрия, като в тази сфера властите ще си партнират с БАН.

"Освен всичко друго приоритет са ни електромобили, дронове, безпилотни самолети и Космоса", казва още Караниколов. /money.bg