Потънали кораби край Констанца, Мангалия и Тюленово, изкуствени рифове, уникалната подводна каменна гора край Созопол, останки от някогашните крепости Томи, Калатис, Калиакра, Бизоне, Аполония и Месембрия вече ще фигурират като подводни туристически обекти за разглеждане.

Това каза във Варна доц. Преслав Пеев от Института по океанология при БАН. Идеята на варненски и румънски учени е тези точки да станат достъпни още през идващото лято за тези гости, дошли по Западното Черноморие. Четири международни маршрута ще се предлагат от хотелиери и туроператори.

Дестинациите са набелязани по идея, разработена от учени от Института по океанология във Варна, както и от Националния институт за изследване и развитие по морска геология и геоекология в Румъния, Националния исторически и археологически музей в Констанца, и от представители на водолазни клубове от двете страни.

Корабите са потънали през последните 100 години и се намират на дълбочина до 30 метра. За любителите на подводните спортове е разработен и маршрут, включващ потопени древни търговски пътища. Идеята е да бъдат показани пристанищата от древността, които са под вода.

По думи на Пеев, в района на Созопол има два потънали кораба и една изключително интересна природна забележителност – каменната гора, чиято възраст е на няколко милиона години. Нямаме друг такъв подводен обект. Повече обекти са включени от българското крайбрежие. Освен потънали кораби и природни защитени зони, в музеите има доста неща, които могат да бъдат видени от туристите.

Потопените търговски пътища – това са всички по-значими селища по румънското и българското крайбрежие, които са представлявали значими пристанищни центрове. От Румъния сме включили днешните Констанца и Мангалия, а от България – Калиакра, Балчик, Каварна, Варна, крепостта при нос Св. Атанас, която е с голям потенциал, Несебър и Созопол.

Не само гмуркачите ще могат да се възползват обаче от маршрутите. Любителите на подводната археология, които не се гмуркат, могат да разгледат музеите в крайбрежните градове, в които има изложени артефакти. В морето повечето обекти са на достъпни дълбочини – до двайсетина метра. В български води това са потъналите кораби „Мопанг“, „Родина“, „Стефан Караджа“ или пък подводните пещери „Мартина“ и „Тюленовата“ – отбеляза още Пеев.

„По нашето крайбрежие има много красиви места. Тюленово и Камен бряг, Калиакра и Русалка са сравними с най-красивите подводни обекти в цял свят“, каза инж. Антон Кръстев, специалист по водолазна техника и спускания към Института по океанология. На север – Тюленов и Камен бряг, около Русалка, Калиакра има неща, които са сравними с най-красивите подводни обекти в света.

Трябва да се има предвид, че не през цялата година можем да се гмуркаме и да ги откриваме, но през лятото могат да се видят както природни обекти, така и останки от човешката дейност. Те напомнят както за миналото на хората, така и за суровите условия, при които са работили и продължават да работят морските труженици.

Има и романтични и мистични обекти, например свързани с религията и духовността. В маршрутите, които ние съставяме се описва изрично за хора с какво здравословно състояние, подготовка и техника са подходящи. Водолазната дейност винаги е свързана с модели на безопасност.Доста често става въпрос за координати, които могат да бъдат достигнати и от брега – допълни Кръстев./chernomore.bg