Предстои поскъпване на електроенергията на свободния пазар с 50 до 90 %, съобщи пред bTV Делян Добрев, председател на енергийната комисия в парламента. Свободният пазар има над 50 на сто дял и от него ток купуват всички фирми, поясни той.

Депутатът и бивш енергиен министър обясни, че рязкото увеличение касае само бизнеса. Съветът му е по-малките компании, които ползват по-ниско напрежение, да се върнат на регулирания пазар докато заработи енергийната борса в страната и токът се търгува по ясни и прозрачни правила.

"От 1 януари свободното количество енергия ще се търгува на енергийния пазар и ще има повече прозрачност. Това е платформа, която ще сравнява оферти и всеки ще има възможност да купи", каза Добрев.

По думите му, няколкото компании, които продават ток на борсата по неясни правила вече няма да имат тази възможност. Няма да има уговаряне на цени, поясни енергийният спец.

Пред медията той каза, че преди две години е отказал предложение да бъде охраняван от НСО. Без да даде подробности той посочи, че повод за предложението е станало накърняване на интересите на енергийна компания.