Яйца без печат и без никаква маркировка продават в малко магазинче до бл 71 в ж.к. "Славейков", алармира читателка на БургасИНФО. Никой не знае какъв е произходът им и дали са годни за употреба. Според магазинра, те идвали направо от стопани от околните села, но не са минали ветеринарен контрол. В момента, когато има опасност от фипронил и от птичи грип, подобно снабдяване на магазин е доста рисковано, твърди читателката ни. Тя чак вкъщи забелязала, че яйцата не са маркирани и единственото, което направил с тях и го счела за безопасно е да ги вари 30 минути и да направи яйчена салата, въпреки че намерението й било да ги сложи в баница.
Геновева Тодорова призовава в магазинчето да бъде направена санитарна проверка. На всичкото отгоре кокошите продукти били и доста скъпчки.

Поставянето на печат върху яйцата в търговската мрежа е задължително за всички страни, членки на ЕС.

“Чрез лазерната маркировка на яйцето можем да разберем всичко за него.”Тя трябва да съдържа минимум 8 знака.Когато вземем опаковката, първото и най-важното, на което трябва да обърнем внимание, е датата на производство. По стандарт яйцата са годни за консумация до 28 дни след нея, но ви съветваме да не чакате този краен срок. Все пак неправилното съхранение или миниатюрни спуквания по черупката могат да доведат до по-бързо им разваляне, а както знаем последиците от това са достатъчно сериозни. Най-добре е да купуваме яйца не по-стари от седмица. Все пак не се знае колко време още ще се наложи да престоят в хладилника ни.Другата важна информация, особено за привържениците на здравословното хранене, е метода, по който се отглеждат носачките. Той се означава с първата цифра от маркировката на яйцето от 0 до 3. Най-разпространени и достъпни като цена са яйцата от ферми, в които кокошките се отгледат клетъчно (код 3) или подово (код 2). Сигурно ще си кажете, какво пък – яйца като яйца. Обаче носачките са буквално натъпкани, нямат пространство за движение и никога не виждат дневна светлина. В тези условия птиците бързо линеят и умират. Затова се налага в храната им да бъдат добавяни големи количества антибиотици, други медикаменти и оцветители. Не се подлъгвайте от тъмноцветените жълтъци и черупки на яйцата от клетъчно отглеждане – те са резултат не от здравословното меню на животинката, а от каротините, които влизат в състава на хранителните смески.При много по-щастливи условия живеят свободните кокошки (код 1), защото се движат на открито, имат гнезда, стоянки и чесалки. По-голямото пространство позволява да се спазва хигиена – нещо невъзможно при клетъчното и подово отглеждане. Затова тези носачки боледуват много по-малко, съответно се нуждаят от по-малко антибиотици.

Яйцата с код 0 са от органично производство. Първото, което сигурно ще ви фрапира е цената им – те са два пъти по-скъпи от тези с кодове 3 и 2. Но има защо. При отглеждането на тези носачки не се използват никакви антибиотици и медикаменти. Те растат в естествени условия, имат достъп до свежа трева, а фуражите, с които се дохранват също са от органично производство и не съдържат рибено и костно брашно, хормони, оцветители и генномодифицирани организми. Затова в яйцата органично производство има най-много витамини и минерали в същото време няма натрупани токсични вещества.