Българите, живеещи зад граница, са изпратили 860 милиона евро или над 1,7 милиарда лева на близките си в страната през 2016 г.

По-голямата част от тази сума – 552 милиона евро идва от държави членки на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Според тях по този показател страната ни се нарежда на четвърто място в Евросъюза.

Изчисленията за миналата година показват, че българите, живеещи в страни извън ЕС, са изпратили значително по-малка сума – 317 милиона евро. Тя обаче е цели 35 пъти по-голяма от парите, които са били изнесени от България през годината.

От Евростат отчитат, че те са общо 9 милиона евро, като по-голямата част – в размер на 6 милиона евро, е потокът за страни извън ЕС.

Само преди ден от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ изчислиха, че за нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2301 лева на месец.

Тези пари са необходими, за да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи.