Около 6% спад в броя на сделките с имоти в Бургас и около 10% по-малко издадени разрешителни за ново строителство отчетоха над 50 представители на агеници за недвижими имоти на среща, която се състоя в Бургас днес. Тези данни обаче идват след период на много висок ръст през последните години и не са индикация за рязка промяна в тенденциите на пазара, уточни мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева. Анализите показват, че само София и Варна отбелязват ръст в сделките през последните 6 месеца, добави тя.

В същото време цените на жилищните имоти в Бургас са се увеличили с 25-30% през последното полугодие, а ваканционните имоти, към които интерес имат предимно купувачи от България, поддържат досегашните си ниски цени, обобщиха брокетите. Като много сериозен играч на пазара се очертават българите, които живеят в чубина – те инвестират засилено и в градски, и във ваканционни имоти.

Оформят се нови територии за жилищно строителство в квартал Черно море, Крайморие, Горно и Долно Езерово

По време на срещата браншът обсъди актуалните тенденции и ролята на технологиите за бизнеса, а главният архитект на община Бургас арх. Веселина Илиева коментира градоустройствените планове в региона и перспективите за развитие на града.