Най-голямата авиокомпания в Европа Ryanair прави Бургас своя база, като ще поддържа 10 нови маршрута към и от 6 страни - Германия, Израел, Италия, Латвия, Полша и Словакия. Ще има и 2 целогодишни маршрута – до дестинации Меминген и Милано Бергамо. Това стана ясно днес на пресконференция на главния търговски директор на Ryanair, Дейвид О'Брайън, в която участва и кметът Димитър Николов.

Ryanair е най-голямата и най-точна линия в Европа. До юли 2017 година имат 1 милиард полета. Цените на полетите са 1/3 от тези на конкурентите. С бургаското летище станциите им стават 87.

Целта на базата им в Бургас е да водят чужденци в българия, а не българи в чужбина. Искат да помогнат на туризма. От сайта на авиокомпанията най-късно до утре вече ще може да се закупят билети за полети от 15,99 евро за цяла Европа. Един самолет ще бъде постоянно базиран в Бургас – инвестиция от 100 млн. долара, новите целогодишни маршрути ще обслужват 250 хил. пътници, като ще бъдат поддържани 200 работни места

Кметът Димитър Николов каза, че това е исторически момент за бургаското летище. „Топло бургаско „Благодаря“. Изключително важно е, че компанията стъпва в Бургас с целогодишна база. Това дава възможност да се разшири летният туристически сезон, тъй като досега той приключваше с последния чартър до Бургас. На хиляди туристи ще се даде възможност да пътуват към нашия регион, това е предизвикателството за икономиката и бизнеса, защото всички ще имат полза – хотели, ресторанти, магазини, туроператори, таксита и други. Хиляди хора ще могат да се възползват от стъпването на компанията в Бургас“, каза още кметът Николов. Първият полет за Бургас ще бъде в края на март 2018, когато е началото на новия летен сезон.

Летището в Бургас подъдржа 78 линия до 150 дестинации до 40 държави.