Цената на водата ще се покачва плавно, няма да има драстично повишаване. Това заяви регионалният министър Николай Нанков по време на откриването на международна конференция за опазване на водите в България.

Дупката във финансирането на ВиК инфраструктурата е 9 млрд. лв., обяви Нанков пред журналисти. „При 12 млрд. лв. необходими за инвестиции във ВиК инфраструктурата, в момента има 2,2 млрд. от европейските фондове и още 1 млрд. средства на ВиК оператори или заемни средства“, коментира Нанков. По думите му 70% от средствата липсват за подмяна на инфраструктура, изграждана преди 50 г.

В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансиране на водния сектор заедно със Световната банка и ще се избере модел, който е най-подходящ за нашите условия. Догодина с европейски средства предстои стартиране на инвестиция от близо 1,5 млрд. лв. в рехабилитация и изграждане на инфраструктура. В пет административни области Габрово, Плевен, Велико Търново, Софийска област и Хасково, пък предстои да бъдат извършени прединвестиционни проучвания, за да покажат какви са нуждите и да се използват ефективно средствата, без дублиране на мощности. Парите идват от спестени средства по оперативната програма „Околна среда“.

Дължината на ВиК мрежата в страната е 90 хил.км, това са 233 магистрали „Тракия” и поддръжката на тази мрежа не е по-малко отговорно, отколкото на пътищата, подчерта Нанков.
В някои от общините положението е настина трагично с 90% загуби и 60% средно за страната. Това води до необходимост от инвестиции чрез повишаване на цените, коментира още Нанков и даде за пример Монтана. Там цената се повишава драстично заради приет бизнес план на ВиК оператора за бъдещи инвестиции, но КЕВР е намалило повишаването.

Нанков коментира и темата за уволнените служители в подопечното му министерство. Повече от десет са уволнените служители, някои от тях са освободени, на други е прекратено служебното правоотношение по взаимно съгласие. Има и случаи, докладвани на компетентните органи със съмнения в практики, които не подхождат на държавни служители, уточни Николай Нанков. По думите му голяма част от освободените са назначени по време на служебния кабинет, но това не е реваншизъм или чистка, допълни министърът.