Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира проверка на веригата за хранителни стоки “Билла България” за евентуални нелоялни търговски практики при търговията с яйца. “Възникват съмнения за евентуално извършени нарушения от страна на “Билла България”, пише в мотивите на Комисията.

КЗК е направила предварително проучване във връзка с нарастващите цени на храните в магазините в началото на 2023 г. и конкретно в големите търговски вериги. В медийни публикации като причина за вдигането на цените посочват високите надценки и условията, налагани на доставчици (производители) от страна на търговските вериги.

След анализ на данните за дейността на “Билла”, свързана със сключване на договори и споразумения за рамкови условия с доставчици (производители) на яйца, се установи, че в някои от тях има клаузи, които може да попадат в обхвата на забраните от Закона за защита на конкуренцията, посочват от КЗК. Такива са например ограничаването на доставчика по договора да предлага продуктите си на други лица и плащане на неустойки в случай на нарушение на това ограничение.