Разкриване на аеровръзка между Летище – Бургас и аеропорта в Истанбул – Този приоритет е заложен дневен ред в дейността на новосъздаденото сдружение „Фонд за развитие на Летище – Бургас“, съобщи кметът на Поморие, който е и зам.-председател на организацията Иван Алексиев.

„Приели сме всички учредителни документи. Надяваме се съвсем скоро да имаме потвърдена от съда регистрация и до октомври да сме финализирали разговорите за разкриването на поне две нови линии на Летище-Бургас. Една от възможностите, които не бива да пропускаме, е привличането на "Търкиш Еърлайнс" (Turkish Airlines) и разкриването на линията Бургас-Истанбул. Това буквално ще даде връзка на нашето летище с целия свят", заяви Алексиев.

„Имахме среща с концесионера „Фрапорт“ и влизаме в директни разговори с различните превозвачи. Вече даже има интерес от два авиопревозвача да се открият редовни линии Бургас – София и Бургас – Истанбул. Ще проведем разговори и с генералния консул на Турция в Бургас. Естествено гледаме и към Европа – Италия, Франция, Испания, Германия, Англия. Това е идеята. Благодаря на всички кметове от областта, защото имаме подкрепа от всеки един от тях. Заявена подкрепа имаме и от кметовете на Стара Загора, Сливен и Ямбол. Зимата тези полети по-скоро може би ще бъдат насочени към българските диаспори, защото като туристически регион лятото ние имаме достатъчно полети“, поясни той.

Ще се работи и в посока за пътната свързаност и разширяване на ГКПП- Малко Търново, каза още Иван Алексиев.

„Следващата кауза, с която се захващаме за развитието на регион Бургас е отваряне на ГКПП-Малко Търново. Няма как при такъв удобен граничен пункт, ние да караме хората да ходят до Лесово и Свиленград“, посочи Алексиев. Градоначалникът добави, че има изготвен проект както от наша страна, така и от турска.

„Има възможности за финансиране, просто трябва силна политическа воля. Държавата ще намери средства, както трябва да намери и за другия важен път – АМ „Черно море“. Пътната свързаност е важна за развитието на областта. Не може да има туризъм без общините от вътрешността. Първо – там има много работна ръка, второ – там се отглеждат плодове и зеленчуци, които хранят нашите туристи, трето – там има много интересни културно-исторически ценности. Регион Бургас не е само слънцето и морето. Мистична Странджа – как ще стигнем до нея? Трябва да отпушим тапите към Малко Търново“, заяви той.